Veelgestelde vragen (FAQ)
Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen die wij regelmatig krijgen. Staat jouw vraag hier niet tussen of kom je er niet uit? neem gerust contact met ons op. Dat kan via telefoonnummer +32 3 292 91 00 of stuur een bericht.
Engineering stamt af van het Engelse ‘engine’ dat ‘motor’ of ‘machine’ betekent. Engine is afkomstig van het Oudfranse ‘engin’, dat op zijn beurt aan het Latijnse ‘ingenium’ is ontleend. Ingenium betekent ‘vindingrijkheid’ en ‘ingeniare’ staat voor ‘erin slagen om iets te maken’.
Wereldwijd gebruiken we de term engineering voor (praktisch) alles dat met techniek te maken heeft. Een van de vele woordenboeken omschrijft engineering als: technische wetenschappen die zich bezighouden met de technische ontwikkeling en constructie van producten en systemen en daarbij natuurwetenschappelijke kennis voor aanwenden. In het Nederlands duiden we iemand met verstand van techniek ook vaak aan als een Engineer.
De klassieke technische wetenschappen zijn bouwkunde, civiele techniek en werktuigbouwkunde. De 20e eeuw zorgde voor nieuwe disciplines, zoals elektrotechniek, chemische technologie, materiaalkunde en vliegtuigbouwkunde. En de laatste decennia vallen ook "tussen" disciplines als industrieel ontwerpen, informatica, technische bedrijfskunde, technische bestuurskunde en gezondheidskunde onder de noemer engineering.
Een engineer (ingenieur) is iemand die is gespecialiseerd in de engineering / technische ontwikkeling. Het is een functie die toepasbaar is op diverse richtingen in de techniek. Engineers houden zich bezig met technologisch onderzoek en maken berekeningen en planningen die bijdragen aan een technisch project. Ze zijn hierbij verantwoordelijk voor de ontwikkeling, vernieuwing of verbetering van deze projecten.
Engineers zijn o.a. verantwoordelijk voor:
Technische adviezen
Haalbaarheidsstudies
Ontwerpvoorstellen
Berekeningen
Budgettering
Gebruikersanalyses
Om als engineer te kunnen werken, moet je een technische studie hebben gevolgd. Welke studie je precies nodig hebt, hangt af van het werkveld waarin je werkzaam wilt zijn. Studies die relevant kunnen zijn: Industriële wetenschappen Bouwkunde, Elektromechanica en (Bio)Chemie, Werktuigkunde, Elektrotechniek. Professionele Bachelor Automatisering, Klimatisering, Elektromechanica.
De hoogte van je salaris hangt van een aantal factoren. Denk daarbij aan opleiding, werkervaring, inzet en skills. Benieuwd wat jij kunt verdienen als engineer? Neem contact op met Dosign.
Engineering (Nederlands: ingenieurswezen) is typisch zo’n woord dat verkeerd gespeld wordt, bijvoorbeeld als engenering, engineerin, ensjineering of engeneering. De juiste schrijfwijze is dus met ‘i’ in het midden en dubbel ‘e’ in de derde lettergreep.
Dosign is al ruim 30 jaar actief in de bemiddeling van goede technici (engineers) in Nederland, België en Duitsland. Wij weten als geen ander welke wegen wij voor jou moeten bewandelen om voor jou die ene droombaan te vinden binnen de techniek. Door deze brede kennis hebben wij een groot netwerk van bedrijven in Engineering, R&D, Projectmanagement en Constructiemanagement. Onze adviseurs gaan graag met je in gesprek!
Dosign richt zich op het werven, selecteren en detacheren van hoogopgeleide egnineers. Zo vind je bij Dosign vacatures of kun je als werkgever een vacature met ons delen.
Bij Dosign Academy kunnen engineers terecht voor opleidingsadvies en een uitgebreid aanbod technische opleidingen, trainingen, coachingstrajecten en traineeships om hun technische kennis te verbreden of verdiepen. Daarnaast ontwikkelen we in opdracht van bedrijven technische opleidingen en trainingen op maat.