Rik is een afgestudeerd burgerlijk ingenieur vanuit de KU Leuven met ondertussen een straffe twee jaar ervaring bij Dosign. Vanaf dag 1 als afstudeerder wist Rik dat hij graag een hybride job wilde doen waarbij hij in contact kon komen met verschillende disciplines binnen de techniek en de industrie. Dosign was meteen mee met zijn wensen omtrent de arbeidsmarkt. Na enkele leuke gesprekken beslisten we samen het Constructiemanagement Traineeship in combinatie met een full-time job te starten. Hierin kon Rik zich perfect vinden en zo geschiedde zijn huidige carrière bij Umicore.
Rik is een afgestudeerd burgerlijk ingenieur vanuit de KU Leuven met ondertussen een straffe twee jaar ervaring bij Dosign. Vanaf dag 1 als afstudeerder wist Rik dat hij graag een hybride job wilde doen waarbij hij in contact kon komen met verschillende disciplines binnen de techniek en de industrie. Dosign was meteen mee met zijn wensen omtrent de arbeidsmarkt. Na enkele leuke gesprekken beslisten we samen het Constructiemanagement Traineeship in combinatie met een full-time job te starten. Hierin kon Rik zich perfect vinden en zo geschiedde zijn huidige carrière bij Umicore.
De Kennismaking
“Ik ben eerst eens opgebeld door Dosign om daarna een aantal meetings online te doen vooraleer ik langskwam op kantoor. Deze meetings, zowel online als op kantoor, waren steeds heel informeel en heel gemoedelijk. Dat vond ik altijd wel tof.”
Binnen zo’n kennismakingsgesprek leerden we Rik echt goed kennen waardoor we zeer gericht konden afstemmen welke opportuniteiten en welk traject voor hem zouden passen.
“Er werden ook een aantal referenties opgevraagd. Na dit proces heb ik hier een contractvoorstel gekregen en uiteindelijk ook getekend omdat het toch wel een interessant traject was dat ik hier aangeboden kreeg. Voornamelijk het leren van de praktische kant van zaken sprak me heel erg aan terwijl ik werkte. Hierdoor kwam ik in een steilere leercurve terecht en was ik sneller weg met de dagdagelijkse zaken.”
What’s in a name
De titel laat het misschien niet meteen uitschijnen maar het Constructiemanagement Traineeship biedt een diversiteit aan industriële toepassingen. Perfect dus voor afstudeerders die variatie zoeken.
“Ja ik heb dus in mijn eerste jaar geen andere startende ingenieurs gekend in dergelijke opleiding, en dan viel het mij vooral op dat het een enorme duw in de rug was. Ik kreeg mijn eerste info rond piping waardoor ik ook de werktaal leerde kennen. Veel zaken worden op de werkvloer anders genoemd dan op de schoolbanken en dan ben je ook mee met het verhaal en kan je al eens met je collega’s diepgaandere interessante gesprekken voeren. Bv. Valven of afsluiters gaat over dit, het ziet er ongeveer zo uit. Ik weet waarover men spreekt en ik weet waar ik iets moet gaan zoeken en dan ben je sneller weg met de hele plaatje.”
Het traject zelf loopt twee jaar lang en is opgedeeld in enerzijds technische skills en anderzijds softskills. Ook hier heeft Rik een uitgesproken mening over.
“Ik vond het heel nice dat het eerste jaar technische skills waren want die heb je effectief het meeste nodig in je job. Hoe doe je wat. Wat zijn kranen, piping, instrumenatatie, werven, stellingen, graafwerken etc. Het geeft daadwerkelijk een boost op het werk. Daarnaast waren de vakken ook heel goed gegeven. Zelfs als je niet meteen in constructie terechtkomt is het nog steeds een toegevoegde waarde voor moest je terecht komen op een engineering afdeling of op onderhoud want het is zowat overal op toepasbaar.”
“Het tweede jaar in de opleiding was gefocust op softskills. Vermits ik op dat moment al een jaar werkervaring had was het handig om de theorie en oefeningen van de cursus beter te plaatsen. Wat ook een meerwaarde biedt is dat de lessen zelf zijn niet begrensd zijn. Bv. Als er bepaalde vragen zijn dan wordt hierover uitgeweid. De klassen zijn ook relatief klein waardoor ze heel toegankelijk zijn.”
Synergetische praktijk
Naast het opleidingstraject heeft Rik de voorbije twee jaar ook veel praktische werkervaring opgedaan. Het doel hierbij is om zoveel mogelijk competenties te behalen en de zelfontwikkeling te stimuleren alsook een mooie cent te verdienen.
“Op dat vlak klopte Dosign wel met mijn verhaal. Ik wilde niet ganse dag achter een bureau zitten en de jobs die Dosign mij kon aanbieden daar zat een heleboel gevarieerd werk tussen. Dit in combinatie met de steile leercurve door het traject vond ik wel heel interessant. Daarnaast heb je bij Dosign ook de voordelen van consultancy nl. dat je in het begin ook kan switchen moest het bedrijf je niet liggen. Dit is in mijn situatie dan ook voorgevallen waarbij Dosign met geholpen heeft met een schets van de markt en de mogelijkheden daarbinnen waar je niet meteen zelf achter kunt komen. Het doel is dat je na 2 jaar dan ook ergens vast in dienst gaat wat ook veel stress wegneemt.”
Uiteraard komen de werkzaamheden niet uit de lucht vallen. Ook hierin ondersteunt Dosign optimaal.
“Naar de bedrijven toe werden de gesprekken ook door Dosign gefaciliteerd. Soms was het wel moeilijk omdat er een heel deel bedrijven bij zit die je niet kent waardoor je dus begint te denken: ik ken daar niks van, is dat wel iets voor mij? Net omdat het soms moeilijk is om te weten wat je wil was het heel nuttig om die gesprekken te hebben. Al is het maar om te weten wat je zeker niet wil doen. Na 3 gesprekken kwam er wel iets interessant uit de bus en eens mijn keuze daarvoor gemaakt was is dat ook heel makkelijk en snel verhandeld geweest. Alles wordt ook voor jou gepland en geregeld waardoor het enkel nog bekijken is wanneer je tijd hebt. Alles op de achtergrond wordt voor je gedaan. Dat is heel handig wanneer je nog in u master zit en bezig bent met de thesis.”
Hoopvolle toekomst
Rik is momenteel werkende op Umicore in een rol die hem enorm goed ligt.
“Mijn functie nu is mechanisch ontwerper en werfleider. Inhoudelijk wilt dat zeggen dat een project bij de projectmanager komt en ik samen met hem een plan bedenk om het project tot een goed einde te brengen. Als ontwerper sta je dan ook aan de basis waardoor je aanwezig bent van begin tot einde. Enerzijds ontwerp je en anderzijds kruip je in de rol als werfleider om je ontwerp effectief te leiden op de werf.
Wat houdt dat in? Kleine stukjes piping, kleine stukken equipment of machinery plaatsen tot miljoenen projecten waarbij je een nieuw gebouw zet of een nieuwe filter of een nieuwe oven.”
Uiteraard stellen we Rik de belangrijkste vraag op het einde. Wat wil je nog meegeven aan toekomstige afstudeerders?
“Wel, dat je in het begin vooral moet kijken naar opleidings- en doorgroeimogelijkheden i.p.v. het geld.”